Unbrick en MaGie Creations winnen tweede editie van Gelderse Circulaire Innovatie Top 20!

Unbrick, bouwer van duurzame woningen, is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. De publieksprijs ging naar MaGie Creations, verwerker van biergraan tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. De initiatiefnemers van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 willen laten zien wat Oost-Nederland te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties. En deze circulaire innovaties een stap verder te helpen.

winnaar gelderse circulaire innovatie top 20

Uit ruim 40 inzendingen stelde de jury eerder al een Top 20 samen. De beste vijf presenteerden op donderdag 10 februari hun innovatie via een korte pitch vanaf Studio Aeres Tech in Ede. Publiek kon de finale via een livestream volgen en op hun favoriete innovatie stemmen.

Duurzame woningen

Unbrick bouwt woningen van duurzaam gewonnen CLT hout, die ook weer volledig gedemonteerd kunnen worden. Een volledig circulair product, dat geen CO2 uitstoot, maar opneemt. Merijn Storm van Leeuwen, founder van Unbrick, nam de juryprijs in ontvangst. ‘ik hoop dat initiatieven als de Top 20 mensen stimuleert om duurzaamheid en circulariteit te omarmen.’

Biergraan voor voeding

Biergraan, de grootste reststroom van bierbrouwers, wordt nu nog vooral gebruikt om melkvee te voeren. MaGie Creations verwerkt biergraan tot producten voor humane consumptie. Madeleine Gielens, founder van MaGie Creations, is trots dat ze de publieksprijs mag ontvangen. ‘Een enorme steun in de rug om verder te gaan met pionieren. Gaaf dat het publiek een podium biedt aan circulariteit in voeding! Er ligt een enorme kans om dit verder te ontwikkelen,’ aldus Madeleine.

De Gelderse Circulaire Innovatie Top 20 wordt georganiseerd door CIRCLES met als initiatiefnemers VNO–NCW Midden, KiEMT, Rabobank, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en provincie Gelderland.

Jury

De jury van dit jaar bestond uit juryvoorzitter Roeland van Delden (CEO van het bedrijf Leadax, een van de tien nationale iconen op het gebied van circulariteit), Geanne van Arkel (MVO-manager van het jaar 2018), Edwin Hamoen (programmamanager Bio raffinage Wageningen University & Research), Willem Huntink (programmaleider circulaire economie Provincie Gelderland) en Cris van Arkelen (directeur MKB bij Rabobank).

De jury beoordeelde de innovaties op een aantal punten. Zo is gekeken in hoeverre de innovatie marktrijp en/of reeds in productie is, de impact in termen van reductie in grondstoffen en de impact van de innovatie op de inwoners van Overijssel. Tot slot is gekeken naar samenwerking met kennisinstellingen en het delen van kennis met anderen.

De Nationale Week van de Circulaire Economie 2022

De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek voor Circulaire Economie. Van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari zetten ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Zie voor meer informatie: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/.